Reklama

2012 m. rugpjūčio 13 d., pirmadienis

Prieš pasiimant paskolą – sąžiningas pokalbis su savimi

Apsisprendimas pasiimti būsto paskolą – svarbus žingsnis, reikalaujantis objektyvaus savo finansinės padėties ir perspektyvų vertinimo. Prieš pasirašant sutartį, žmogus turi nuspręsti, ar gali prisiimti įsipareigojimus, ar įstengs laiku atsiskaityti su banku, galų gale, ar jam tikrai reikia paskolos. Tai klausimai, į kuriuos būtina atsakyti sąžiningai, nes nuo to priklauso jo ir jo šeimos ateitis.

Paskolos suma
Kuo didesnės žmogaus pajamos ir mažesni įsipareigojimai, tuo didesnę sumą jis gali gauti. Bankas apskaičiuoja maksimalią paskolos sumą, kurią gali suteikti, tačiau žmogus taip pat turi sąžiningai atlikti savo finansinės padėties analizę ir nuspręsti – imti galimą maksimalią ar mažesnę paskolos sumą.

Palūkanos

Paskolos palūkanos nustatomos kiekvienam asmeniui individualiai. Palūkanų norma susideda iš banko nustatytos maržos ir tarpbankinės kintamos arba banko nustatytos nekintamos palūkanų normos. Žmogus turi pasirinkti kintamąsias arba fiksuotąsias palūkanas. Fiksuotos palūkanos suteikia stabilumo – jos nustatomos, pavyzdžiui, 5 metams paskoloms eurais. Žmogus gali būti užtikrintas, kad pasirinktą laikotarpį mėnesinė įmoka nepasikeis. Kintamosios palūkanos perskaičiuojamos tam tikru periodiškumu, pavyzdžiui, kas 6 mėnesius.


Paskolos grąžinimas


Grąžinti paskolą galima dviem būdais. Linijiniu metodu paskola grąžinama lygiomis dalimis, o palūkanos skaičiuojamos nuo likusios sumos, todėl įmokos bankui kas mėnesį mažėja. Anuiteto metodu kas mėnesį mokama vienoda suma, susidedanti iš grąžinamos paskolos dalies ir mėnesio palūkanų. Pasirinkus linijinį metodą, palūkanų suma mažesnė, tačiau būtina įvertinti, kad iš pradžių reikės mokėti didesnes mėnesio įmokas.


Mokesčiai


Nepakanka išsirinkti paskolą, kurios palūkanos yra mažiausios. Reikia atsižvelgti ir į tai, kokius mokesčius bankas taiko būsto paskolai. Yra trys pagrindiniai mokesčiai, į kuriuos reikia atsižvelgti prieš pasiimant paskolą. Visų pirma, tai paskolos administravimo mokestis, kuris sumokamas už sutarties parengimą bei dokumentų įforminimą. Ne ką mažiau svarbus yra išankstinis paskolos grąžinimo mokestis, kuris gali būti mokamas tuo atveju, jei paskola yra grąžinama anksčiau nustatytos dienos. Taip pat reikia prisiminti, jog už kitų sutarties sąlygų, pavyzdžiui, palūkanų keitimą iš fiksuotų į kintamas ir atvirkščiai, taip pat yra taikomas mokestis.

Banko pasirinkimas


Renkantis banką reikėtų atsižvelgti ir į bendrus jo įkainius. Kadangi paskola yra ilgalaikė, tikėtina, jog viso laikotarpio metu žmogus naudosis ir kitomis banko paslaugomis – įmokų mokėjimu, vietiniais bei tarptautiniais pavedimais, tiesioginiu debetu, indėliais. Svarbu pabrėžti, kad žmogui, paėmusiam ilgalaikę būsto paskolą, yra naudinga pervesti į tą patį banką ir savo darbo užmokestį. Tokiu būdu jam nebereikės kiekvieną mėnesį švaistyti laiką bei pinigus pervedinėjant įmokas už paskolą iš vieno banko į kitą. Be papildomų rūpesčių bankas automatiškai nemokamai nuskaičiuos reikiamą pinigų sumą.

Reikalingi dokumentai

Pirmiausia į banką žmogus atvyksta pateikti paraišką paskolai gauti. Kartu su ja reikia pateikti savo ir sutuoktinio ar laiduotojo asmens tapatybę liudijančius dokumentus – pasą, tapatybės kortelę arba Lietuvos Respublikoje išduotus vairuotojų pažymėjimą su asmens parašu. Jei asmens, sutuoktinio ar laiduotojo visos pajamos nepatenka į Sodros duomenų bazę, papildomai reikės pateikti visus pajamas įrodančius dokumentus. Tai gali būti detalios pažymos iš darboviečių apie gautas pajamas, pajamų deklaracijos, jei įstatymų nustatytais atvejais priklauso deklaruoti pajamas, ir kiti dokumentai. Jei prašoma paskolos būstui statyti, rekonstruoti ar remontuoti, reikia pateikti dokumentus, patvirtinančius žemės sklypo nuosavybę ar ilgalaikės nuomos teisę, leidimas statyti ar rekonstruoti bei darbų ir medžiagų kainų sąmata.

Turto vertinimas


Imdamas paskolą būstui pirkti, žmogus bankui įkeičia perkamą nekilnojamąjį turtą. Tad prieš pasirašant sutartį, būtina nustatyti turimo nekilnojamojo turto rinkos vertę ir pateikti rezultatus bankui. Vertinimo bankui pateikti nereikia, kai žmogus būstą įsigyja iš statytojo ir pirkimo kaina atitinka banko nustatytą kainą. Bet kuriuo kitu atveju, turto vertinimą turi atlikti nepriklausomi, bet bankui priimtini turto vertintojai. Turto vertinimą dažniausiai už mažesnę sumą ir per trumpesnį laiką gali atlikti ir vidiniai banko turto vertintojai.

Draudimas

Bankai taip pat tarpininkauja sudarant turto ir gyvybės draudimą. Pirmasis draudimas yra būtinas įkeičiant nekilnojamąjį turtą – to reikalaujama dėl žmogaus saugumo. Turto sugadinimo atveju, pavyzdžiui, dėl gaisro ar potvynio, draudimas padengia visas išlaidas, susijusias su turto vertės atstatymu.

Rekomenduojama apdrausti ne tik nekilnojamąjį turtą, bet ir gyvybę – taip žmogus apsaugo savo šeimą nuo įsipareigojimų bankui. Apie draudimą labai rimtai turėtų pagalvoti imantys didelė paskolą, vyresnio amžiaus žmonės ar tada, kai paskolą ima vienintelis šeimos maitintojas. Netekties atveju, artimiesiems lieka būstas, o paskolą padengia draudimo įmonė.

šaltinis: alfa.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą