Reklama

2012 m. birželio 2 d., šeštadienis

Greitoji paskola virto smaugiančia virve

Ką galvojau, kai skolinausi? Turėjau žūtbūt sumokėti skolą už nuomojamą kambarį, nes šeimininkė grasino su vaikais išmesti į gatvę“, – verkdama „Lietuvos rytui“ kalbėjo žaibiškai prasiskolinusi 34 metų vilnietė, kurios gyvenimas virto košmaru.

Vos 700 litų į rankas per mėnesį uždirbanti vilnietė Angelė Jankauskienė per dvi dienas iš keturių greitųjų paskolų įmonių sugebėjo pasiskolinti net 13 tūkstančių litų.

Skolintojams visai nerūpėjo, kad moteris menkai uždirba, neturi jokio nekilnojamojo turto ir viena išlaiko du mokyklinio amžiaus vaikus.

„Nė vienas iš skolintojų manęs nebandė sustabdyti ir nesistengė paaiškinti, kad aš labai rizikuoju. Net nepaklausė, ar aš neturiu kitų skolų. Atrodė, kad jie tik džiaugiasi, jog dar viena muselė pakliuvo į spąstus“, – dejavo vilnietė.

„Lietuvos rytas“ rašo, kad po trijų mėnesių A.Jankauskienė jau buvo sumokėjusi 500 litų palūkanų.

„Niekada nebūčiau taip rizikavusi, jeigu ne pažįstamo įkalbinėjimai. Jis sakė pasirūpinsiąs palūkanų mokėjimu ir grąžinsiąs dvigubai daugiau, nei pasiskolinau“, – „Lietuvos rytui“ teigė skolininkė.

A.Jankauskienę skolintis įkalbėjo Vievio gyventojas 31 metų Rimantas Žukas.

Greitųjų paskolų įmonėje „Euro Providus“ dirbęs vyras (netgi parodė pažymėjimą) tvirtino žinąs, kaip per draudimo bendrovę susigrąžinti pinigus.



R.Žukas sakėsi negalįs skolintis pats, nes jau turįs finansinių įsipareigojimų.

„Aiškinau jam, kad neįstengsiu grąžinti net vieno mėnesio palūkanų. R.Žukas sakė, kad to neprireiks, nes jis pats padengs visas išlaidas“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Jankauskienė.

Paklausta, ar jai nesukėlė įtarimų, kokiais būdais R.Žukas padvigubins pinigus, A.Jankauskienė aiškino neturėjusi kitos išeities: „Mano sūnūs jau antrus metus gyvena pusbadžiu. Už kambario nuomą mokame 300 litų. Sumokėjus už komunalines paslaugas maistui beveik nieko nelieka. Kai patenki į beviltišką padėtį, griebiesi šiaudo. Protas tada neveikia.“

Pinigų reikėjo ir vaistams, nes moteris serga lėtine liga.

A.Jankauskienė pati buvo nustebinta, kaip lengvai ji gavo kreditus.

„Jeigu nors vienos skolinančios bendrovės darbuotojai būtų apskaičiavę, iš kokių menkų pinigų mano šeima gyvena, nebūtų skolinę nė lito. Bet jiems tai nerūpėjo“, – „Lietuvos rytui“ aiškino moteris.

Kovo 2-ąją R.Žukas ją nuvedė į bendrovę „General Financing“, teikiančią greitąsias paskolas „Kreditas 123“.

Vilnietei buvo suteikta 2,5 tūkstančio litų paskola.

Sandorio sudarymo mokestis klientei kainavo 490,75 lito. Šią sumą reikėjo padengti mokant palūkanas. Jų norma per metus – 18 procentų. Delspinigiai – 0,5 proc. už dieną.

Skolą padengti vilnietė įsipareigojo per 32 mėnesius. Ji kiekvieną mėnesį bendrovei privalo grąžinti po 147 litus, iš viso – 4711,36 lito.

Sumokėjusi 100 litų už sutarties sudarymą, iš BigBank po dviejų dienų ši vilnietė gavo dar vieną paskolą – 4,5 tūkst. litų.

Pasak „Lietuvos ryto“, pasikartojo tas pats scenarijus. Nors bendrovės tinklalapyje parašyta, kad paskolą imantis asmuo negali turėti kitų finansinių įsipareigojimų, jokių problemų nekilo.

Tik palūkanų norma buvo gerokai didesnė – net 31,07 proc. per metus.

Po 62 mėnesių vilnietė įsipareigojo grąžinti 11 637 litus, kas mėnesį – po 191 litą.

Iš bendrovės „Credit 24“ A.Jankauskienė tą pačią dieną paėmė 3 tūkstančius litų ir pasirašė, kad kas mėnesį grąžins po 130 litų.

Tada R.Žukas ją nuvežė į greitųjų paskolų bendrovę „Lateko lizingas“.

Ten moteris nesunkiai gavo dar 3 tūkstančius litų.

Jeigu minėtų bendrovių darbuotojai būtų apskaičiavę, kad 700 litų uždirbanti A.Jankauskienė įsipareigoja per mėnesį sugrąžinti po 600 litų, jie patys būtų apstulbę.

Moteriai su dviem vaikais per mėnesį būtų likę tik 100 litų.

„Kodėl jie netikrino, kad turite ne vieną paskolą?“ – „Lietuvos ryto“ žurnalistė paklausė skolininkės.

„Spėju, kad skirtingos bendrovės nesidalija duomenų bazėmis. Taip nemokūs klientai sugeba prisiskolinti pinigų, kurių niekada neįstengs atiduoti. Sutikau imti paskolas tik todėl, kad pamaniau, jog ne aš, o R.Žukas mokės palūkanas. Iš pradžių net bijojau eiti prašyti, nes maniau, kad mane tiesiog išjuoks“, – „Lietuvos rytui“ aiškino vilnietė.

Moteris prisipažino, kad šeima dar turi skolų už išsimokėtinai pirktus buitinius prietaisus.

R.Žukas tą pačią dieną paėmė iš A.Jankauskienės 6,5 tūkst. litų ir pasirašė 20 tūkstančių litų vekselį. Jis turėjo būti padengtas balandžio 4-ąją.

Vilnietė sumokėjo skolą už kambario nuomą šeimininkei ir nupirko vaikams maisto.

„Kitą dieną R.Žukas vėl atvažiavo pas mane ir paprašė, kad duočiau dar 3 tūkstančius. Sakė, kad tai pagreitins reikalą“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo moteris.

Paėmęs pinigus vyras pasirašė dar vieną neprotestuotiną 3 tūkstančių litų vekselį. Grąžinti pinigus įsipareigojo kovo 19 dieną.

Kai atėjo laikas mokėti pirmąsias įmokas skolintojoms, R.Žukas dingo.

Jo telefonas nuolat būdavo išjungtas. Tik retkarčiais jis atsakydavo į moters žinutes.

Ji pagrasino apie sukčiavimą pranešti policijai.

„Jis aiškino, kad viską sugadinsiu, jei kreipsiuosi į policiją. Aš pati padengiau 500 litų įmokų trims bendrovėms. Vaikai visą mėnesį buvo beveik nevalgę. Toliau mokėti negaliu, nes mes visi mirsime badu“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo išsekusi moteris.

„Lietuvos ryto“ žurnalistai nuvyko į Vievį, kur gyvena R.Žukas, bet į butą įleisti nebuvo.

Vyras neatsakinėjo ir į telefono skambučius.

„R.Žukas iš tiesų yra dirbęs mūsų bendrovėje, tačiau atleistas už sukčiavimą. Jam iškelta baudžiamoji byla“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino Kaune registruotos greitųjų paskolų bendrovės „Euro Providus“ direktorė Sigita Tunikaitienė.

Vadybininku dirbęs vyras atleistas praėjusių metų spalį už svetimo turto pasisavinimą.

„R.Žukas pasilikdavo sau įmokas, kurias grąžindavo kreditus paėmę klientai. Administracijai jis tvirtino, kad skolininkai vėluoja atsiskaityti. Nukentėjo dešimtys žmonių“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino direktorė.

„Euro Providus“ kreipėsi į policiją. R.Žukui iškelta baudžiamoji byla.

Nusikaltimą tiria Kauno Santakos policijos komisariatas.

„Mes esame įspėję tyrėjus, kad R.Žukas yra pavojingas sukčius ir gali apmulkinti daugiau žmonių. Tačiau iki šiol jis paliktas laisvėje ir netgi buvo gavęs leidimą išvykti į užsienį“, – stebėjosi S.Tunikaitienė.

„Euro Providus“ vadovė nuogąstavo, jog buvęs darbuotojas toliau netęstų apgavysčių prisistatinėdamas bendrovės vadybininku.
Į policiją kreipėsi ir A.Jankauskienė ir paprašė jos atvejį prijungti prie R.Žukui jau iškeltos baudžiamosios bylos už sukčiavimą.

www.alfa.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą