Reklama

2012 m. kovo 11 d., sekmadienis

Kredito įstaigos: greitieji kreditai dalijami atsakingiau

Balandžio 1-ąją įsigaliojęs vartojimo kredito įstatymas, rinkos dalyvių nuomone, paskatins spartesnį nesąžiningų kredito teikėjų pasitraukimą iš rinkos, taip pat juos vers labiau įvertinti riziką.

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacijos (LVLKA), vienijančios tokias kredito bendroves kaip „Credit24“, „General Financing“ ir „Moment Credit“, vadovas Pranciškus Gerulis nesutinka su viešoje erdvėje pasirodančiais teiginiais, esą kredito rinkos niekas nekontroliuoja, kad skolinama bet kam, net ir asocialiems asmenims, kad rinkos dalyviai yra lupikautojai bei sudaromos sąlygos sukčiavimui.



Jis patikino, kad mokumas yra vertinamas atsakingai, pasitelkiant visas turimas priemones, duomenys apie skolinimąsi viešai pateikiami kas ketvirtį, be to, veikia savikontrolės mechanizmai, reguliariai atliekamas auditas, daromi atidėjiniai.

„CreditInfo Lietuva“ atstovas Anatolijus Kisielius patikslino, kad atidėjinius daro vos kelios smulkiosios kredito įstaigos. Jis atkreipia dėmesį, kad atsakingas skolinimas ir skolinimasis lieka neapibrėžtas.

„Problema yra ta, kad atsakingas kreditavimas yra nematuojamas. Parametras, kuris sukoncentruotas žodyje „atsakingas“, nežinomas“, – sakė „CreditInfo Lietuva“ atstovas A. Kisielius.

Kredito gavėjo paveikslas

P. Gerulis pateikė statistinio LVLKA bendrovėse kreditą gaunančio kliento paveikslą. Apie 70 proc. klientų yra 30–60 metų, pusė visų klientų yra nuolatiniai, taip pat pusė – susituokę. Apie 60 proc. klientų vaikų neturi.

Asociacijos bendrovėse kreditus gavusiųjų 55 proc. sudaro moterys. Apie 63 proc. klientų dirba pagal darbo sutartis ir apie 70 proc. gauna 600 litų ir didesnę algą.

LVLKA turima statistika rodo, jog pernai asociacijos narių kreditų portfelis, lyginant su 2009 m., padidėjo nuo 181 mln. iki 189 mln. litų. Per tą patį laiką išduotų kreditų suma šiek tiek sumažėjo nuo 159 iki 153 mln. litų.

P. Gerulis pabrėžia, kad beveik kas antras prašymas suteikti kreditą yra atmetamas. Jis pateikė pavyzdį, jog praėjusių metų paskutinį ketvirtį buvo patenkinta apie 60 proc. prašymų. Asociacija kol kas naujesnių duomenų neturi.

Pernai LVLKA narių blogos paskolos sudarė 3,5 proc.

Pasak Alexandre‘o Giraud'o, „Eurofinas“, organizacijos, vienijančios Europos vartojimo lizingą ir kreditus teikiančias finansų įstaigas, atstovo, tai geras lygis, nors ir nėra ES mastu apibrėžta, kas yra norma.

„Įvairiose ES šalyse yra įvairus reglamentavimas. Lygiai taip pat skiriasi ir riba, kiek gyventojas gali būti prasiskolinęs. Didžioji dauguma šalių to griežtai neriboja, tačiau šiuo metu ES kaip tik ir vyksta tokios diskusijos, ar reiktų tą daryti ir kaip“, – sakė „Eurofin“ atstovas.

„Eurofin“ atstovauja 18-kos Europos šalių kreditų verslui, tarp jų ir Lietuvos.

šaltinis: alfa.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą